Vi ser fram emot att höra från dig
Ring oss idag!

Mycket på gång i Göteborg

Göteborg har en lång historia. Det har bott människor här i flera tusen år. Man har funnit rester av en bosättning från stenåldern vid Göta älvs utlopp.

Göteborgs första bebyggelse tillkom i början av 1600-talet av ett antal holländare som bosatte sig vid Färjenäset på Hisingen. Den bebyggelsen blev inte långvarig utan blev nedbränd år 1611. Det nuvarande Göteborg började anläggas år 1619 på initiativ av Gustav II Adolf.

Under 1700-talet växer staden till en blomstrande handels-och sjöfartsstad med om kring 10 000 invånare. Det finns mycket intressant läsning om Göteborgs historia för den som vill göra en djupdykning.

Nu tittar vi vad som är på gång i Göteborg i dag. Vi har gjort ett axplock av pågående intressanta   byggnationer. Med två av våra säljare på ISOPARTNER i Göteborg, Christian Holm och Magnus Wall gör vi en rundtur en regnig och disig dag i Göteborg.

Christian Holm and Magnus Wall

Vi kommer att beskriva lite om dom olika byggprojekten, intervjua några av entreprenörerna som arbetar med teknisk isolering på projekten. 

Idag är det stort fokus på att sänka vår energiförbrukning, många är tyngda av höga energikostnader. Detta tillsammans med högt ställda miljömål gör att det känns extra roligt att få ge lite plats åt människorna och företag som arbetar med teknisk isolerings. Det är en sådan viktig del i energieffektiviseringen, bidrar till säkra installationer, sänker energiförbrukningen, och har en positiv inverkan på vår miljö.

Hotell Draken

Vi stannar till vid den ikoniska biografen Draken, byggd på 50-talet och är beläget vid Järntorget i Göteborg. Här kompletteras biograf Draken med en ny huskropp.  Den nya hotellbyggnaden kommer med sina 104 meter bli bland de högsta hotell byggnaderna i Göteborg. Byggnationen av denna 33 våningar höga huskropp startade 2019. Hotell Draken rymmer omkring 453 hotellrum, flera restauranger och konferenslokaler.

Det har varit mycket viktigt att behålla den klassiska biografsalongen Draken och att kombinera 50-tals stilen med nutid. På toppen av byggnaden kommer det att finnas en skybar med utsikt över stad och hamninlopp. Hotellet planeras att öppna under 2023.

Här hittar vi två entreprenörer involverade med att isolera rör och ventilation som vi gjort intervjuer med.

Johan Qvist ägare till Johan Qvist Plåt & Plåt AB har uppdraget med att isolera rören. Johan berättar han har arbetat med teknisk isolering sedan 80-talet. Enskild firma startade han 1989 som sedan blev ett AB 2005.

Han fick frågan om hur det var att arbeta med rörskål idag mot när han började i branschen? Johan svarade ”skålen har genom åren blivit mer användare vänlig”. Tycker det ger ett bra svar på att utvecklingen går framåt.

Vi frågade Johan om någon rolig anekdot från bygget.

Han berättar att första dagen på bygget fastnade han mellan två våningar och blev sittande ett tag. Bra start för första dagen på gamla Draken tänkte han.

Han berättar att detta är ett mycket bra bygge. Välstädat och ordning och reda. Det är en noggrann logistik med bokad dag och tid. Det är första gången jag arbetat i ett sådant högt hus och alla leveranser av material skall transporteras upp via bygghissar.

Han har tre installatörer på plats och tycker bygget har ett bra energitänk. Det finns plats i schakten för rätt tjocklek på rörisoleringen. Det är många schakt på bygget och många rum som det skall isoleras i. Så det är mycket positivt att utrymme finns säger han.

Hotell Draken

På bygget har det monterats  Paroc rörskål och Armacell Ultima.  Då stora delar av materialet har levererats under pandemin tycker Johan att det fungerat bra. Man kunde läsa i tidningarna att det fanns problem med leveranser av både det ena och andra under denna period till olika byggprojekt. Men här har det fungerat!

BRIAB, Björn & Robins Isolering AB Har uppdraget att isolera ventilationen på detta bygge.
BRIAB grundades i maj 2019 av Björn Lindberg som har arbetat med isolering sedan mitten av 90-talet och Robin Eriksson som arbetat med isolering sedan 2010. Idag är man 25 personer på företaget.

Man arbetar med att isolera både rör och ventilation och delar upp verksamheten.
Björn ansvarar för arbeten med att Isolera rör vid byggnation av logistik hubbar. Robin ansvarar för arbeten med isolering av ventilation. Självklart hjälper man och stöttar varandra när det behövs.

Robin får frågan vilka material som används. Björn använder Isover rörskål till sina projekt och till ventilations projekten använder vi Paroc Black Coat berättar han.

Delar av uppdraget på hotell Draken är kondens och ljudisoleringen av ventilation i restauranger och andra lokaler avsedda konferens.  Robin berättar att man isolerar fläkt i drift till alla hotellrum.

Mycket av vår isolering är dolt säger han. Man har mellan 2 och 6 montörer på plats.

Robin tycker att dom har fått utrymme för isoleringen här på Draken även om det ibland kan finnas lite utmaningar på vissa kanaler, men allt går att lösa.  Man isolerar kanaler med dim. 1000 – 500 och dim.315 till alla hotellrum. 

World Of Volvo

World of Volvo

World of Volvo är en ny spektakulär byggnad som reser sig ur marken. Den är byggd I skandinavisk stil, ett hus där stora delar är byggt helt i trä. Man har valt att bygga helt i naturligt material.  Under byggnaden växer ett parkeringshus fram.  Det blir i fem plan och innehåller 1 548 parkeringsplatser.

Det blir en ny mötesplats för inspiration och motivation, spännande föreläsningar och utställningar. Det blir ett mecka för alla Volvo entusiaster. Här kommer man att ha workshops tillsammans med matupplevelser, framträdanden och underhållning.

Det kommer bland annat att finnas möjlighet vara en del av en upplevelse som utgår från dig. Spännande utställningar sam tar dig på en resa från förr till nu och in i framtiden.

Det är så World of Volvo definierar en värld i ständig rörelse. Dansa med din avatar, köra grävmaskin för första gången, ta en selfie i 70 km/timmen. Man kan upplev ikoniska fordon och världsberömda innovationer.  World of Volvo öppnar upp under 2024.

Här har BRIAB som vi presenterade tidigare i artikeln uppdrag att isolera ventilationen. 

Lisebergs jubileumsprojekt, Vattenvärlden Oceana

Liseberg startade i slutet av 2019 bygget av Liseberg Grand Curiosa Hotel. Det var första delen av nöjesparken Lisebergs expansion. Andra delen av expansionen är vattenvärlden Oceana. Vattenvärlden kommer få en helt unik tematisering.

Den kommer att ha inspiration av Göteborgs historia och det Ostindiska Kompaniet. Den kommer att vara helt unik och utan motsvarighet på marknaden i Skandinavien.

Nästan 6 000 kvm badyta inomhus och 4 000 kvm utomhus och med en total yta på nästan 14 000 kvm kommer badgästerna att kunna njuta av allt från lugna inomhus sandstränder till fartfyllda åk. Oceana planeras stå färdig våren 2024.

På detta projekt arbetar Gothisol AB med att isolera rören. Vi ringde upp David Johnsson, arbetsledare/vVD och Christopher Boman arbetsledare/kalkyl.

David berättar att Moderbolaget BJ Isolering startades av min farfar Bengt 1970. Bolaget blev Gothisol år 2007. Man arbetar idag med isolering av både ventilation och rör. År 2016 blev BJ Svepa där Christopher Boman arbetade en del i Gothisol. Christopher har arbetat med teknisk isolering sedan 2002.

Lisebergs team park Water world

Det här projektet är ett stort arbete där värme, kyla och vatten skall isoleras. Man startade upp i oktober 2022 med isolering i schakter. Det drog i gång på allvar efter nyår. Materialet man använder här är Paroc rörskål och Armaflex ultima.  Det är mycket stora fläktrum med teknisk utrustning som skall isoleras i dim. 15 – 219. Även här bokas det in tid för leveranser för att logistiken skall fungera optimalt.

I dag har man mellan 2 och 3 montörer på plats och vid vissa tider kan det vara flera. David säger att det är ordning och reda och bra med utrymmen för isolering. David påpekar är det är ”duktiga rörkillar på plats”. 

Det är rätt skrymmande material som skall hanteras vid leveranser, men upplever inte några problem berättar David. Allting flyter på bra säger han.

När Christopher fick en fråga om någon rolig anekdot på bygget berättar att ”man fick ett uppvaknande” när det behövdes två montörer för att lyfta och montera rörskål med dim.219–120. 

Karlatornet

Karlatornet

Stopp fyra blir den höga byggnaden Karlatornet som reser sig majestätiskt insvept i dimma. Karlatornet är Nordens högsta byggnad och är placerad på Lindholmen. När den är klar kommer höjden vara 246 meter, rymma 74 våningar med 611 lägenheter, hotell, kontor.

I Karlatornet kommer det även finnas butiker, skola, restauranger och service. På våning 69 kommer det finns en skybar med utsiktsplats.

Hissarna i byggnaden kommer att uppnå en hastighet på ca. 30 km/h det är nästan 5 ggr. snabbare än en vanlig hiss. En annan intressant fakta om detta bygge är att byggnadens grävpålar sträcker sig ner ca. 70 meter genom jordytan ner till fast berg för byggnaden skall stå stabilt.

Här har Gothisol en liten del i detta stora projekt. Man isolerar i en mycket stor undercentral med avlämningspunkter till olika byggnader. Här monteras Isover rörskål och Armaflex Ultima.

Det är rör i dim.54 - 273 som skall isoleras och med dubbla lager 19 skiva på kylan.

Även här vill David lyfta rörmontörerna för ett ” väldigt välbyggt apparatrum och efter förutsättningar gett oss den plats vi behöver”.

Vi sprang på Tomas Kiilsgaard från Paroc som är kundansvarig teknisk Isolering i Väst och är involverade i många av projekten.

Han fick också några snabba frågor från oss. Tomas är bosatt med sin familj i Göteborg. Är sportintresserad med fokus fotboll. Har arbetat på Paroc sedan 2016 och innan dess arbetat med prefabricerade badrum.

Som namnet på denna artikel antyder ”Mycket på gång i Göteborg” så byggs det överallt och det finns anledning för oss att återkomma. Vi har plockat ut några intressanta projekt och det finns många, många fler.

Det är viktigt att lyfta fram entreprenörerna som arbetar med att isolera teknisk utrustning på dessa byggprojekt, och som har samlat på sig så mycket erfarenheter och kunskap då många arbetat mycket länge i branschen. Att få visa på vikten av deras arbete och dom relationer som finns för att få rätt förutsättningar för isolerings uppdraget. 

Vi på Isopartner ser fram emot att fortsätta att lyfta fram våra energihjältar och dela deras kunskaper och erfarenheter via vår hemsida i framtiden.

En sak som har varit genomgående i dessa intervjuer, är att man har en positiv syn på framtiden trots att vi lever i en tid med mycket osäkerhet.

Läs gärna våra andra artiklar!

Till nyheter.